Elvestad, Sven


(6.09.1884-19.12.1934)


Sven Elvestad har en svært spesiell tilknytning til Telemark. Han døde på Høyers hotell i Skien, og noen mener forfatteren går igjen på hotellet.

Elvestad ble født i Halden. I kirkeboken står det at Sven ble døpt Kristoffer Elvestad og konfirmert som Kristoffer Elvestad Svendsen.

Sven Elvestad var journalist og forfatter. Han skrev under ulike forfatternavn; Kristian F. Biller og Stein Riverton i tillegg til sitt eget, og var opphavsmann til i alt 98 romaner. Rivertonklubben, den norske kriminallitterære foreningen, har navnet sitt fra det siste forfatternavnet. Mange har beskrevet ham som stjernereporter og Norges betydeligste kriminalforfatter.

Det var den 18. desember 1934 at Sven Elvestad ble funnet død i et værelse på Høyers hotell i Skien. Han var på vei til Palestina på pilgrimsferd, men båten fra Borgestad ble forsinket en dag slik at han måtte ta inn på hotell.

Even Ulsnæs intervjuet personalet på Høyers hotell i forbindelse med en skoleoppgave og skriver blant annet:

«…Forfatteren fikk tilsendt en flaske portvin til værelset, og han døde der den 18. desember.

Etter mange år kom Sven Elvestad tilbake på «besøk». I 1990 arvet nemlig Høyers hotell et spisemøblement fra Bristol. Kort tid etter ble Elvestad sett sittende på en stol som tilhørte det møblementet. Noen tror han satt på den samme stolen da han feiret 50 årsdagen sin på Bristol. Han har skremt to hotellgjester, en waliser og en svenske. Den siste gangen var for fem, seks år siden. Da ble han sett i døråpningen i salongen. Det var på dødsdagen...» (Lunde ungdomsskole, Skien 2004)

På Høyers hotell er rommet Sven Elvestad bodde på, nummer 208, døpt «Elvestadstuen».

Høsten 2007 kom Bernt Roughthvedts biografi om Sven Elvestad ut: «Riverton. Sven Elvestad og hans samtid»

Bibliografi:

Østfoldnett

Bøker av og om Sven Elvestad ved bibliotek i Telemark
Tips oss om nye linker eller feil på linker


| More


Forfattere